Ankara Zihinsel Engelliler Özel Eğitim Merkezi

Selvi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz Ankara’da, zihinsel yetersizliği olan çocuklara fayda sağlamayı amaçlayan; duygusal, sosyal, davranışsal ve akademik becerilerinin gelişimi için Milli Eğitim Bakanlığı destekli ücretsiz eğitim verir.

Merkezimiz, zihinsel yetersizliğe bağlı dil ve konuşma bozukluğuna sahip öğrencilerimiz için Hacettepe Üniversitesi mezunu dil ve konuşma terapisti uzmanlarla bireysel dil ve konuşma terapisi düzenler.

Psikologların da bulunduğu eğitim kadromuz, her bireyin eğitsel, sosyal ve davranışsal gereksinimlerini kapsayan eğitim programlarını, bireysel eğitim planına uygun bir şekilde verir.

Zihinsel Engelliler Eğitimi

Zihinsel Engelliler Eğitimi zihinsel engellilere has olarak; sosyal, psikomotor, fiziksel ve bilişsel beceriler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Zihinsel engelli bireyler için eğitim programları; öğrenmede yavaş oldukları, dikkat dağınıklığı çekmeleri, dil problemleri, duyu problemleri, sosyal problemler başlıkları altında eğitsel teknik ve yöntemler kullanılarak çocuk üzerindeki bu sınırlılığın aşılması için çok gerekli bir program bütünüdür. Zihinsel engelli bireylerin bireysel farklılık gösterdiği altını çizerek vurgulanmalı ve bireye özel bireyselleştirilmiş eğitim planı uygulanması gerektiğinin uyarısı yapılmalıdır. 

Zihinsel engelli bireyler için destek eğitim programları çocuğun;

  • Temel günlük rutin becerilerini,
  • Öz bakım becerisini,
  • Dil anlatım becerilerini,
  • Sözlü ve sözsüz iletişim becerilerini,
  • Topluma uyum sağlama becerilerini,
  • Bilişsel zekâ becerilerini arttırmayı amaçlar.

Özel eğitim merkezimize kayıt olmuş öğrencimizin, bireyselleştirilmiş eğitim planları çocuğa özel hazırlanmakta ve aile-okul işbirliği ile sürdürülmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programı uygulayan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezimizde şu uzmanlar görev almaktadır;

  • Dil ve konuşma becerilerinin gelişimi için: Dil ve Konuşma Terapisti
  • Öğrenmeye hazırlık becerilerinin gelişimi için: Psikolog
  • Akademik becerilerin kazanımı için: Özel Eğitim Öğretmeni

Zihinsel Engelliler Eğitimi Nasıl Olmalı

Zihinsel Engelli bireylerin eğitimleri zihinsel yetersizlik programına uygun olarak çok boyutlu bir biçimde hazırlanmalıdır. Zihinsel engelli bireylerin ülkemizde eğitiminin oranları oldukça düşüktür. Oysa ki yapılan çalışmalar göstermektedir ki: özel eğitim merkezlerine giden çocuklar diğer akranları ile arasındaki farkı hızlı gelişim göstererek kapatmaktadırlar. Bunun için en önemlisi doğru ve bilinçli eğitim kadrosunun bireye eğitim vermesidir. Çocuğun özel eğitimden faydalanmaması çocuğun var olan durumunun daha da kötüye gitmesine sebep olduğu defalarca görülmüştür.

Zihinsel Engelli Çocuğun Evde Eğitimi

Özel eğitim merkezlerinde verilen eğitimin yanı sıra zihinsel engelli çocuğun evde eğitimi mutlaka devam etmelidir. Çocuğun eğitiminde mekandan bağımsız bir biçimde süreklilik devam etmelidir yoksa çok çabuk bilgileri unutmaktadırlar. Evde eğitiminde kullanılacak materyalin çocuğa ilgi çekici bir şekilde kurgulanıp verilmesi, en önemlisi olarak da sıkılmaması dikkat edilecek en kritik noktalardan bir tanesidir.

  •  Sıkıldığı takdirde molalar verilerek ya da sevdiği şeyleri yapılmasına kısa süreli izin verilmeli despotluktan kaçınılmalı ama disiplinden de ödün verilmemelidir. 
  • Eğitim verildiği süreç içerisinde mutlaka pozitif olarak şevkat gösterilmelidir.
  • Başardığı işlerde; tebrik etmek, övgü ile bahsetmek çocuğun öğrenme şevkini arttırmaktadır.
  • Verilen eğitim parçadan bütüne doğru olmalıdır. Bütün bilgi yerine küçük parçalar halinde verilmelidir.
  • Diş fırçalama, oda toplama gibi görevler verilerek öz bakım becerilerini arttırın, sorumluluk verilmelidir.
  • Olabildiğince evde yapılacak çalışmalarda göz kontağı kurun.
  • Söylenilen şeyin basit ve anlaşılır olmasına dikkat edin. 

Zihinsel Engellilerin Özellikleri

Zihinsel engellilerin bazı gelişim alanlarında gecikmeleri ve sınırlılıkları vardır. Bunlar zihinsel engelli eğitimi ile üstesinden gelinmektedir. Zihinsel engellilerin özellikleri şunlardır; 

  1. Yapılan konuşmalarda daha fazla konuşma bozukluğu yaptıkları ortaya çıkmıştır. 
  2. Yaşıtlarından daha geç konuşmaya başlarlar.
  3. İnsanlara karşı olumsuz tavır sergileyebilirler.
  4. Çok çabuk sıkılırlar.
  5. Özellikle akademik alanda başarısızlık duygusunu yaşarlar.
  6. Çoğu günlük gereksinimlerini yardım olmadan rahatça karşılayabilirler.
  7. Dikkat dağınıklığı ve öğrenmede yavaşlık görülebilir.

Bilgi Talep Et

Ücretsiz değerlendirme ve servis talep edebilir, uzmanlarımızdan ücretsiz danışmanlık alabilir, karşılaştığınız problemleriniz için sizleri arayabiliriz.

Leave this field blank
Hemen Ara